maandag 23 september 2019

Op bezoek in de chocoladefabriek !

Een stralende hemel, een eindje stappen, een tram die juist stopte toen wij eraan kwamen, 't kon niet beter uitkomen.
We stapten uit aan halte "Astrid".  Er was nog een beetje tijd over om even een koekje te gaan eten aan de dierentuin.
Dan terug naar de chocolade, want daar kwamen we natuurlijk voor.  Het rook er heerlijk.  We kregen een audiogids en toen kon de rondleiding beginnen.  Veel bijgeleerd, geproefd, gezien.
Nog een paar weetjes over chocolade :


1.  De Azteken (in het land dat nu Mexico heet) dronken al chocolade.  Hun keizer Montezuma bood aan hun gasten bekers chocolade aan. Ze noemden het drankje chocolatl.
2. Hernando Cortez veroverde in 1521 Mexico en nam het geheim van de cacao mee naar Spanje.
3. Er ontstonden grote "chocoladehuizen" in havensteden, zoals Hamburg en Londen. Mensen ontmoetten elkaar daar om te praten en de chocoladedrank te drinken.
4.  De cacaobonen komen natuurlijk van cacaobomen.
5. Bereiding van chocolade : bonen mengen, branden, fijnstampen, malen, suiker en melkpoeder en cacaoboter toevoegen, fijnwalsen, concheren, op temperatuur brengen.
6. Gouden regels om je chocolade te bewaren : chocolade kan niet tegen warmte.  Chocolade kan niet tegen vocht. Chocolade haat vieze geurtjes. Chocolade wordt niet graag oud.
7. Ingrediënten van chocolade : cacaobonen, cacaoboter, suiker en melkpoeder (voor melkchocolade).

Smullen maar !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten